skip to main content
NL EN
FIU-Nederland
Home Actueel Wist je dat....…we samenwerken met FIU’s over de hele wereld?

Wist je dat....…we samenwerken met FIU’s over de hele wereld?

Criminaliteit stopt niet bij de grens. Criminelen gebruiken vaak internationale netwerken om geld wit te wassen en terrorisme te financieren. Daarom werken we op verschillende manieren samen met zeker 170 FIU’s in het buitenland.

Waarom is samenwerken met FIU’s in andere landen belangrijk? Onze expert internationaal samenwerken Sonja legt uit: “In veel meldingen van ongebruikelijke transacties die wij krijgen, zit een internationale link. Denk aan een buitenlandse bankrekening of een buitenlands adres. Dan kunnen we aan collega’s in dat land te vragen of zij hier meer informatie over hebben. Deze informatie kan van belang zijn voor de verdere analyse van onze meldingen en daarmee ook voor de doormeldingen aan de opsporing. Andersom krijgen wij ook vragen van FIU’s in het buitenland.”

Informatie uitwisselen
Sonja geeft een voorbeeld. “Stel, we krijgen een melding over een persoon in Nederland die veel geld overmaakt naar Spanje en daar huizen koopt. De melder vindt dit ongebruikelijk, bijvoorbeeld omdat hij geen antwoord krijgt op de vraag waar het geld vandaan komt. Wij onderzoeken deze ongebruikelijke transactie dan. Het is nuttig om de FIU in Spanje te vragen of zij meer weten over het vastgoed, de geldstroom, de verkopers of deze persoon. Die informatie helpt ons om te bepalen of er mogelijk sprake is van witwassen. En of de opsporing hiernaar moet kijken.”

Samenwerken in een ‘Joint Analysis’
Naast het uitwisselen van informatie, werken we soms ook nauwer samen met andere FIU’s. Sonja: “Dit noemen we een Joint Analysis. Het belang van gezamenlijke, grensoverschrijdende analyses is groot. Witwasnetwerken beperken zich nou eenmaal niet tot landsgrenzen. Zo hebben we samengewerkt met de FIU in Letland. Zij onderzochten een organisatie op fraude. In hun analyses ontdekten zij geldstromen naar partijen in verschillende landen, waaronder Nederland. Wij hebben die partijen in Nederland geanalyseerd en zo veel informatie aan Letland gegeven. Dit leverde ook informatie op voor onze eigen opsporing.”

Egmont Group: wereldwijd netwerk van FIU’s
De FIU-Nederland is net als 177 andere FIU’s lid van de Egmont Group. Die ondersteunt de aangesloten FIU’s met de uitwisseling van informatie, kennis en samenwerking. “Er zijn verschillende werkgroepen waarbinnen we kennis, ervaringen en casussen delen. En de Egmont Group heeft een beveiligd informatiekanaal waar we onderling informatie delen”, vertelt Sonja.

Financial Action Task Force on money laundering (FATF)
Nederland is lid van de ‘Financial Action Task Force on money laundering’ (FATF). Sonja: “Als FATF-lid moet Nederland zich houden aan 40 aanbevelingen. Die gaan bijvoorbeeld over preventieve maatregelen die organisaties en beroepsgroepen met meldingsplicht moeten nemen om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Maar ook over de verbetering van nationale rechtsstelsels en internationale samenwerking. De FATF ziet ook toe op de werking en effectiviteit van die (wettelijke) regels. Aan de hand van de FATF-aanbevelingen worden leden regelmatig beoordeeld en geëvalueerd.”

FIU-platform Europese Unie
Tot slot is er het FIU-platform van de Europese Unie dat de samenwerking tussen FIU’s bevordert. Sonja besluit: “Binnen dit platform werken we nauw samen met de Europese FIU’s. Verder is er onlangs een nieuw ‘Anti Money Laundering Package’ opgesteld. Het doel is harmonisering van de anti-witwas regelgeving en het verbeteren van de samenwerking tussen de Europese autoriteiten. Zo zal er nog meer gestuurd worden op de Joint Analysis tussen FIU’s binnen de EU en daarbuiten. Daarnaast heeft het pakket vooral ook verregaande consequenties voor het toezicht. Dit alles met als doel om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.”

Ook interessant

nieuws