skip to main content
NL EN
FIU-Nederland
Home Internationale samenwerking

Internationale samenwerking

Criminelen en terroristen bedenken steeds nieuwe manieren voor het financieren en/of witwassen van hun illegale activiteiten. Door globalisering en nieuwe technologieën kunnen ze hun geld makkelijker de wereld rondsturen en internationale netwerken opzetten. Om witwassen en de financiering van terrorisme effectief te bestrijden, is internationale samenwerking onmisbaar.

FIU-Nederland werkt hard aan het versterken en onderhouden van de internationale samenwerking met partners. We wisselen (operationele) informatie, kennis en ervaring uit met FIU’s over de hele wereld. Ook zijn we actief in verschillende internationale samenwerkingsverbanden, zoals de Egmont Group en de Financial Action Task Force on money laundering (FATF).

Egmont Group: wereldwijd netwerk van FIU’s

FIU-Nederland is lid van de Egmont Group, samen met 170 andere FIU’s. De Egmont Group helpt FIU’s wereldwijd om beter informatie, kennis en samenwerking uit te wisselen. Hiervoor heeft de Egmont Group een eigen platform ontwikkeld, dat veilige en effectieve informatie-uitwisseling mogelijk maakt.

Meer informatie vindt u op de website van de Egmont Group.

FATF: Financial Action Task Force on money laundering

De Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF) werd in 1989 opgericht tijdens de G7-top in Parijs. De FATF werkt wereldwijd aan de bestrijding van witwassen en, sinds 2001, ook aan het bestrijden van terrorismefinanciering. Nederland is lid van de FATF en moet de 40 aanbevelingen volgen die door de FATF zijn opgesteld. Deze aanbevelingen gaan bijvoorbeeld over hoe organisaties en beroepsgroepen met meldingsplicht maatregelen moeten nemen om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Daarnaast gaat het ook over de verbetering van nationale rechtsstelsels en internationale samenwerkingen.

De FATF controleert ook of de (wettelijke) regels goed werken en effectief zijn. Leden worden regelmatig beoordeeld en geëvalueerd op basis van de FATF-aanbevelingen. In 2022 heeft de FATF Nederland het laatst geëvalueerd. Hieronder vindt u de documenten die uit deze evaluatie zijn gekomen:

Europese Unie

In 2006 is in Brussel het FIU-platform opgericht om de informatie-uitwisseling tussen Europese FIU’s te verbeteren. Het platform bestaat uit vertegenwoordigers van FIU’s uit EU-lidstaten en wordt geleid door iemand van de Europese Commissie. Ze werken in subgroepen aan specifieke onderwerpen en nodigen experts en waarnemers uit om mee te denken.

Het platform beheert ook het FIU.net, een netwerk voor veilige uitwisseling van informatie tussen FIU’s. Ze delen ervaringen over hoe ze beter kunnen samenwerken met andere landen, verdachte grensoverschrijdende transacties kunnen herkennen, en hoe ze rapporten kunnen standaardiseren via het FIU.net-netwerk of een opvolger daarvan. De FIU’s analyseren ook samen grensoverschrijdende zaken en bespreken trends die belangrijk zijn voor het beoordelen van risico’s op witwassen en de financiering van terrorisme, zowel in hun eigen land als internationaal.

Informatie-uitwisseling binnen het Koninkrijk der Nederlanden

De FIU-Nederland werkt nauw samen met Curaçao, Aruba en Sint Maarten, omdat zij zelfstandig onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die ook bij Nederland horen, melden ongebruikelijke transacties bij FIU-Nederland.

FIU-Nederland werkt samen met verschillende partijen in Caribisch Nederland, waaronder meldingsplichtige instanties, toezichthouders en opsporingspartners. We werken bijvoorbeeld samen met het  Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), waar gebruik wordt gemaakt van de applicatie FCInet om informatie te delen over verschillende thema’s. Met de Ma³tch-functie in deze applicatie kunnen we gepseudonimiseerde informatie uitwisselen. Dit is data waarbij persoonlijke gegevens zijn vervangen door een code of pseudoniem.

Meer informatie over de BES-eilanden vindt u op de FIU website van Caribisch Nederland.