Beslag op crypto dankzij oplettende poortwachter
Ten onrechte wordt er wel eens gedacht dat je alleen daadwerkelijke transacties die ongebruikelijk zijn, bij de FIU-Nederland kan melden. Maar de definitie ‘transactie’ wordt in de Wwft ruimer uitgelegd:
Een handeling of samenstel van handelingen van of ten behoeve van een cliënt waarvan de instelling ten behoeve van haar dienstverlening aan die client heeft kennisgenomen.
Zo was in de volgende casus de “ongebruikelijkheid” rondom het contact met de klant de reden voor een melding. Een oplettende melder, een cryptodienstverlener in dit geval, aarzelde niet om direct contact op te nemen met de relatiemanager van FIU-Nederland om een melding van een ongebruikelijke transactie onder de aandacht te brengen.
Wenkbrauwen fronzen
De vader van een jongen die een wallet bezat nam contact op met de cryptodienstverlener in kwestie en verzocht om toegang tot de wallet van zijn zoon. In het gesprek vertelde de vader dat zijn zoon vastzat en dat de desbetreffende inloggegevens in beslag waren genomen door de opsporing. Die opmerking deed de wenkbrauwen bij de cryptodienstverlener fronsen. Men besloot nader onderzoek te doen in open bronnen en vond een nieuwsartikel in een lokale krant dat verwees naar de arrestatie van een man vanwege handel in verdovende middelen via het darkweb. De persoon in kwestie had dezelfde leeftijd en woonplaats als hun klant.
Vreemd contact
Voor deze poortwachter voldoende aanleiding om de ongebruikelijke omstandigheden te melden en onder de aandacht te brengen bij de FIU. De relatiemanager: ‘Door het vreemde contact met de vader in combinatie met het lopende onderzoek naar de klant, vermoedden we dat de vader erop uit was om zo snel mogelijk de crypto van zijn zoon veilig te stellen zodat de opsporing er geen beslag op kon leggen. Door de warme overdacht van de cryptodienstverlener richting ons, kon de melding versneld worden opgepakt.’
Voldoening
In de analyse van de FIU kwamen tevens aanvullende meldingen over deze persoon naar voren. Het vermoeden van de cryptodienstverlener dat de persoon in het krantenartikel hun klant was, bleek terecht. Alles bij elkaar genoeg reden voor de FIU om verdacht te verklaren. ‘Dankzij het snelle schakelen met de opsporing hebben ze beslag kunnen leggen op de tegoeden van de verdachte’, aldus de relatiemanager. ‘Dat geeft wel voldoening, en het is ook leuk voor de melder.’
Onlangs is de man, die handelde in cocaïne en een grote hoeveelheid drugs in huis had, door de Arnhemse rechtbank veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk.
Ook interessant
-
Nog meer oog voor datakwaliteit: wat betekent dit voor u als melder?
Voor effectieve en efficiënte analyses van ongebruikelijke transacties, is datakwaliteit cruciaal. FIU-Nederland gaat hier de komende tijd nog strikter op toezien. Zo kan het zijn dat u (sneller) bericht van ons ontvangt dat wij uw melding (nog) niet accepteren. In dit bericht leest u waarom én wat u dan kunt doen.
-
Scam-alert: oplichters doen zich voor als FIU-Nederland
De afgelopen tijd zijn verschillende organisaties per e-mail en telefoon benaderd door oplichters, die zich voordoen als FIU-Nederland. Ze vragen bijvoorbeeld naar uw ID- of IBAN-nummer. Of ze willen dat u direct geld overboekt. Wees hierop alert. FIU-Nederland vraagt u nóóit om deze gegevens.
-
Celstraf voor witwassen met zorggelden