FIU-Nederland als nieuwe partner van de 'Public Private Partnership in the financial sector'.
Een samenwerking in de bestrijding van grootschalige financiële misdrijven.
![](https://www.fiu-nederland.nl/wp-content/uploads/2023/03/iStock-1315600316-samenwerken-1024x499.jpg)
Per november 2020 ging de leerstoel PPS, afdeling Organisatiewetenschappen, aan de Vrije Universiteit Amsterdam, van start met de aanstelling van Claudia Nagel als hoogleraar. De leerstoel is oorspronkelijk geïnitieerd door ABN AMRO en de FIOD, en is later samen met het ministerie van Justitie & Veiligheid en het ministerie van Financiën opgericht. Vanaf maart 2021 voegt de FIU-Nederland zich bij de groep supporters van de leerstoel.
Het wetenschappelijk onderzoek van de leerstoel richt zich op de zachte aspecten van de saamenwerking in een publiek-private samenwerking. Het onderzoekt hoe leiderschap, emoties maar ook cultuur de samenwerking en het succes van een PPS beïnvloeden.
Prof. Nagel: “Met de FIU-Nederland als supporter hebben we één van de sleutelorganisaties op het gebied van de bestrijding van grootschalige criminaliteit betrokken bij de leerstoel. Ze nemen vaak deel aan publiek private samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld de Serious crime task force. Daarom zijn we verheugd dat ze ons onderzoek steunen.”
Hoofd FIU-Nederland, Hennie Verbeek-Kusters legt uit: “De FIU-Nederland is zeer geïnteresseerd in het verbeteren van de strijd tegen financiële criminaliteit en wil hierin meer leren over hoe je in deze maatschappelijke inspanning het beste kunt samenwerken met private partners, zoals banken en andere overheidsinstellingen. Vanuit onze professionele rol zijn wij een natuurlijke supporter van dit onderzoek.”
Ook interessant
-
Nog meer oog voor datakwaliteit: wat betekent dit voor u als melder?
Voor effectieve en efficiënte analyses van ongebruikelijke transacties, is datakwaliteit cruciaal. FIU-Nederland gaat hier de komende tijd nog strikter op toezien. Zo kan het zijn dat u (sneller) bericht van ons ontvangt dat wij uw melding (nog) niet accepteren. In dit bericht leest u waarom én wat u dan kunt doen.
-
Scam-alert: oplichters doen zich voor als FIU-Nederland
De afgelopen tijd zijn verschillende organisaties per e-mail en telefoon benaderd door oplichters, die zich voordoen als FIU-Nederland. Ze vragen bijvoorbeeld naar uw ID- of IBAN-nummer. Of ze willen dat u direct geld overboekt. Wees hierop alert. FIU-Nederland vraagt u nóóit om deze gegevens.
-
Celstraf voor witwassen met zorggelden