skip to main content
NL EN
FIU-Nederland
Home Nationale samenwerking

Nationale samenwerking

Witwassen en terrorismefinanciering zijn ingewikkelde problemen. Daarom is het voor FIU-Nederland heel belangrijk om samen te werken. Dit doen we zowel nationaal als internationaal, en met zowel publieke als private organisaties.

FIU-Nederland werkt samen met haar ketenpartners om witwassen, misdrijven die daaraan voorafgaan en terrorismefinanciering te voorkomen en te bestrijden. Ons doel is om Nederland veilig te houden. Of het nu gaat om het opmerken van afwijkende financiële activiteiten die mogelijk met witwassen, criminele activiteiten of terrorismefinanciering te maken hebben, het voorkomen van misbruik, toezicht houden op naleving van de wet, opsporing, het ontnemen van onterecht verkregen geld of het analyseren van ongebruikelijke transacties, elke partij in deze keten heeft haar eigen onmisbare taak.

Meldingsplichtige instellingen

FIU-Nederland werkt nauw samen met instellingen die volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) meldingen moeten doen. Deze  meldingsplichtige instellingen, ook wel de poortwachters genoemd, ondersteunen FIU-Nederland met het veilig houden van het financiële stelsel. Relevante en kwalitatief goede meldingen helpen ons namelijk om snel te onderzoeken of mensen of bedrijven bij misdrijven betrokken zijn, zoals witwassen of terrorismefinanciering. FIU-Nederland heeft daarom vaak contact met deze meldergroepen en hun organisaties. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten voor verschillende instellingen en sturen we berichten over actuele thema’s, meldinstructies en risico-indicatoren.

Meldingsplichtige instellingen kunnen via het online meldportaal van FIU-Nederland gemakkelijk meldingen doen van ongebruikelijke  transacties en andere relevante informatie.

Toezichthouders

Het Ministerie van Financiën heeft zes instanties aangewezen die controleren of instellingen zich aan de meldingsplicht houden. Deze toezichthouders toetsen hoe poortwachters meldingen doen en controleren of ze hun cliënten onderzoeken zoals de wet dat vereist. Deze Wwft-toezichthouders zijn:

Elke toezichthouder houdt toezicht op specifieke groepen en zorgt voor naleving van de Wwft. Ze delen regelmatig informatie met FIU-Nederland over hoe instellingen hun meldingen doen. Deze informatie-uitwisseling helpt om de wet goed na te leven en misbruik te voorkomen. In de Wwft staat hoe deze toezichthouders informatie kunnen uitwisselen.

Meer informatie over toezicht en handhaving vindt u in hoofdstuk 10 van de Algemene Leidraad Wwft.

Opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten en het Openbaar Ministerie

FIU-Nederland meldt verdachte transacties volgens de Wet Politiegegevens aan de (bijzondere) opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. We hebben intensief contact met deze partners over hoe er zoveel mogelijk waarde uit financial intelligence gehaald kan worden. Het Openbaar Ministerie speelt daarbij een belangrijke rol. Samen zorgen we ervoor dat het financiële systeem veilig en eerlijk blijft.

Samenwerkingsverbanden

Naast de bestaande samenwerking met onze ketenpartners, besteedt FIU-Nederland veel aandacht aan het verkennen en benutten van nieuwe samenwerkingsvormen. Fintell Alliance NL en het Financieel Expertise Centrum zijn voorbeelden van zulke samenwerkingsverbanden.

Fintell Alliance NL: samenwerking met grootbanken
De Fintell Alliance NL (FA) is een publiek private samenwerking (PPS) tussen FIU-Nederland en zes banken: Rabobank, ABN Amro, ING, Knab, Volksbank en Triodos. Analisten van deze banken en FIU-Nederland werken samen op één locatie om de preventie, detectie en aanpak van witwassen en terrorismefinanciering te verbeteren. Door het delen van inzichten leren we van elkaar en krijgen we een beter beeld van criminele netwerken en hoe deze te werk gaan. In de infographic ziet u hoe deze samenwerking eruitziet.

Het Financieel Expertise Centrum (FEC)
In het FEC werkt de FIU-Nederland samen met De Nederlandsche Bank, de Belastingdienst, de FIOD, de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en de Autoriteit Financiële Markten. Het doel van het FEC is om de financiële sector betrouwbaarder te maken. In het FEC delen we informatie, kennis en vaardigheden. Door samen te werken, informatie te delen en ‘red flags’ op te stellen, kunnen we problemen beter aanpakken en voorkomen. ‘Red flags’ zijn signalen die wijzen op mogelijke criminele activiteiten. Door deze signalen te herkennen, kunnen we illegale praktijken vroeg opmerken en de financiële sector beter beschermen. Meer informatie vindt u op de website van FEC.

In ons jaaroverzicht leest u meer over onze samenwerkingsverbanden.